Om sidan

pulsband-till-garmin-eller-polarÄr man verkligen intresserad av sin träning så finns det en hel del verktyg att ta hjälp av och pulsmätning är en sådan sak som man bör ha koll på för att få ut den bästa träningen.

En bra idé är att faktiskt mäta sin maxpuls samt sin vilopuls. För att mäta sin vilopuls så finns det ett par sätt, men det bästa sättet är att mäta sin puls redan innan man stiger upp på morgonen. Detta gör man ett par gånger under ett par dagar för att få fram det lägsta värdet som då är din vilopuls. Som referens så har cyklister omkring 30 i vilopuls medans de som bara har bra kondition ligger kring 50. Har du över 70 i vilopuls så är det verkligen dags att sätta igång med träningen. Inte en dag försent.

För att mäta sin maxpuls går det oftast bra att räkna 220 minus sin egen ålder, men detta stämmer inte alltid så det kan vara en idé att ge sig ut och försöka maxa sin maxpuls. Ska du bara träna för att komma i bättre form har det väldigt lite skillnad. Vill du verkligen få koll på din maxpuls så gör du en snabb uppvärmning på 10-15 minuter och sedan tar du en tuff löprunda där du springer allt vad du orkar.

Skapa ditt egna träningsprogram

När du nu vet hur din puls ligger så är det mycket enklare att sätta upp mål som passar dig bäst och du vet nu var det sätter stopp.

För dig som är lätt tränad

Där finns lite olika referenser kring vilken puls du ska ha vid träningen, men som tumregel rekommenderas det att personer som är lätt tränade ska ungefär ha en maxpuls kring 50-60% för lågintensiv träning. Ligger du över 50% så tränas både din uthållighet och kondition. Är du vältränad så blir inte konditionen bättre med att ligga på 50% utan då bibehålls det endast.

För de som är betydligt bättre tränade så är det en maxpuls kring 60-80% som gäller för att göra framsteg för annars bibehålls nivåerna endast. Mellan 60-80% räknas som en mellanintensitet.

För den som är i riktigt god form bör ligga på en hög intensitet som är över 80% och glöm inte bort intervallträningen.

Så här räknar du ut vart din puls bör ligga

Är ditt mål att ligga på 50% av maxpulsen så tar du 0,5 x din maxpuls, som exempel tar vi 190 som maxpuls vilket då blir 95. Sen tar du din vilopuls + 95 och du får du fram vilken puls du bör ligga på vid träning. Vill du ligga på 60% av din maxpuls tar du 0,6 x maxpulsen och så vidare.

Nu ser du kanske hur viktigt det är med ett bra pulsband eller pulsbälte som det ibland heter. Vill man inte att träningen ska stagnera utan några resultat så är pulsmätning det bästa som en del av träningen.

Köpguide

Vi hoppas att våra guider kan hjälpa dig att hitta det rätta pulsbältet till just din träningsenhet. Det behöver inte vara just pulsklocka eller liknande produkter, utan det kan även vara maskiner på gymmet med mera.

Partners

Passa på att spana in våra partners här, vi tipsar även om andra intressanta länkar som kanske kan vara av intresse.